HISTÒRIA DE L'ENTITAT
 

La UEC de Gràcia fou fundada l'any 1940 per la fusió del Centre Excursionista Rafael Casanova (1916) i antics components de la secció excursionista de l'Orfeó Gracienc.

L'any 1943 s'hi fusionà l'Agrupació Excursionista Perla (1924). La UEC de Gràcia és una de les integrants de la Unió Excursionista de Catalunya, agrupació que aplega d'altres entitats espargides pel nostre país. L'any 1983 se li concedí la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seva tasca de difusió i vertebració de l'excursionisme català.

La UEC de Gràcia està afiliada a la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i a la Federació d'Espeleologia. A través de l'agrupació UEC, es té connexió amb la Federació d'Esports d'Hivern, de Fotografia, d'Ateneus de Catalunya, d'Entitats Corals de Catalunya i amb la Federació Espanyola de Càmping i Caravàning.

El col·lectiu UEC té una estratègica xarxa de refugis de muntanya, que unida a les facilitats de documentar-se en els arxius de cada UEC i d'obtenir també tota mena de material d'acampada, esquí, escalada o alta muntanya, afavoreix en tot moment l'excursió programada per als nostres associats, dins d'un ambient cordial i sincer, que és la premissa primordial de l'excursionisme.

La UEC de Gràcia té com a òrgan de govern la Junta Directiva

Inauguració del local de la UEC Gràcia al carrer de l'Encarnació del barri de Gràcia de Barcelona, dies 4 i 5 de novembre de 2005

El dia 5 de novembre va tenir lloc la inauguració oficial del nou local de l'entitat. Hi van ser presents representants de l'Ajuntament del Districte, de la Conselleria d'Esports de la Generalitat de Catalunya, de la FEEC i de la UEC. Després dels parlaments es va iniciar una jornada de portes obertes al barri i a les 19 hores va tenir lloc la cloenda amb l'actuació de la Coral Núria de la UEC de Gràcia.