Presentació del llibre L’Hotel de l’Univers a càrrec de Bernat Gasull

El passat divendres 25 d’octubre un públic d’una trentena de persones va assistir a la presentació a la sala d’actes de l’entitat del quart llibre del soci de la UEC de Gràcia Bernat Gasull, L’Hotel de l’Univers. L’obertura de l’acte la feu el president de l’entitat, Jordi Ribé, i el soci Ramon Pascual presentà breument el currículum vitae de l’autor. L’acte fou amenitzat per l’acordió diatònic de l’Eulàlia Mestres, Lali, que interpretà algunes cançons populars occitanes que lligaven plenament amb la temàtica de la novel·la.

En la presentació en Bernat mostrà tant la motivació per la seva escriptura, com la seva estructura i context. L’autor no dubtà, tampoc, a descriure esquemàticament el procés de creació de l’obra, complex per la gran feina de recerca documental duta a terme, fins i tot viatjant als escenaris del relat. L’editorial Voliana introdueix el futur lector amb aquestes paraules:

“La història de L’Hotel de l’Univers se situa sobretot als anys vuitanta del segle XIX. Fou llavors quan socis de clubs muntanyencs catalans van assolir, per primer cop, cims de més de tres mil metres al Pirineu. L’excursionisme de casa nostra feia un pas endavant per aventurar-se a l’alta muntanya. A la vegada s’estrenyien relacions amb els pirenaics de la banda nord de la serralada i amb muntanyencs d’arreu del món. Més enllà de l’esport i els reptes personals, aquesta fal·lera per la muntanya anava lligada també amb la cultura, la llengua, el folklore, la reivindicació nacional i les ciències naturals. I dins de les ciències naturals hi era també la paleontologia. L’Hotel de l’Univers explica, doncs, un polsim d’aquesta història. I ho fa a través dels personatges històrics que la van viure, però també mitjançant una trama i uns protagonistes totalment ficticis que hi interaccionen. És, comptat i debatut, un petit homenatge a l’excursionisme català d’aquell moment.”

Va estar present a l’acte un punt de venda de la llibreria Horitzons, de Barcelona, que va quedar prou satisfeta amb l’èxit d’aquesta vetllada literària.