La Foradada, sequera però bell paisatge (22/octubre/2022)

Un grup de 14 sòcies i socis de la UEC vàrem fer una bonica i senzilla excursió sortint del poble de l’Esquirol i, tot passant pel de Cantonigrós, arribant a l’espectacular racó de la roca Foradada, amb la seva cascada, inexistent en aquesta ocasió per la sequera que arrossega Catalunya des de fa mesos, i el gorg als seus peus.  Des d’aquí, seguint de ben a prop el torrent de les Gorgues, tornàrem fins a la plaça de l’església de Santa Maria de l’Esquirol, on havíem deixat els vehicles particulars.

Alguns punts d’interès del primer tram de la caminada foren el pont de la Gorga, a la sortida de l’Esquirol, d’origen romànic, tot i que amb importants reformes al segle XV, i el dolmen de Puigsespedres, turó de 766 m situat a llevant del megàlit. No queda gaire en peu, però, d’aquest monument funerari de quasi 4000 anys d’antiguitat. El recorregut del primer al segon dels dos pobles esmentats el férem pel camí ral de Vic a Olot, del qual és ben visible l’enllosat en una bona part del camí. Arribats a Cantonigrós, topònim ben explícit, férem un glop sota el porxo de l’església parroquial de Santa Maria, a prop de la casa de colònies de Santa Maria del Roure.

Iniciàrem ara el camí de tornada al camp d’esports del poble en direcció al punt de major interès del recorregut: la roca Foradada, a la qual s’hi arriba agafant un trencall fortament descendent del GR-151, Camí Oliba, que és el que ens portà novament a l’Esquirol. Cal remarcar que en tot l’itinerari no vàrem trobar cap excursionista a excepció dels que omplien del camí de la Foradada, amb força caminants aparentment poc avesats a caminar fora de l’asfalt. La roca Foradada és un espai màgic, amb la bassa, la cascada, els cingles i les restes d’un molí fariner amb una font a dins.

La continuació pel sender de gran recorregut fins a l’Esquirol la férem per un corriol encisador,  amb una vegetació exuberant que poc a poc ens mostrava els colors de la tardor, prou càlida encara.

https://www.flickr.com/photos/132798489@N08/albums/72177720303114251