Presentació del llibre El vuitè cel. Manaslu, tardor de 2012  a càrrec de Bernat Gasull

 

El divendres 24 de febrer de 2023 la sala d’actes de la UEC de Gràcia es va omplir d’assistents a la presentació del cinquè llibre del soci de la UEC de Gràcia Bernat Gasull i Roig, El vuitè cel. Manaslu, tardor de 2012. L’obertura de l’acte la feu el president de l’entitat, Joan Bosch, i el soci Ramon Pascual presentà breument el llibre i l’autor. L’inici de l’acte fou amenitzat per una emotiva interpretació per part de la Coral Núria de la popular cançó de muntanya Signore delle cime.

Aquest llibre, dedicat al muntanyenc i gran activista defensor de la llengua catalana Martí Gasull i Roig, té un valor molt especial tant per l’autor, el seu germà, com per moltes de les persones que assistiren a l’acte, de dins i fora de la UEC.  Estigueren presents també a l’acte els seus pares, que han aportat les fotografies a aquesta crònica.

Al llibre es poden trobar aquestes paraules d’en Bernat: El setembre del 2012 un accident a la muntanya del Manaslu (8.163 m), al Nepal, va colpir el món de l’alpinisme. Hi van perdre la vida 11 muntanyencs i més de 30 en van resultar ferits. Entre els alpinistes morts hi havia autèntics referents internacionals de l’alta muntanya i també un català, Martí Gasull i Roig, un conegut activista i lluitador en favor de la llengua i cultura catalanes. Més enllà d’un relat d’aquells esdeveniments, aquesta és, també, la història de les darreres expedicions d’en Martí abans d’encarar la muntanya del Manaslu; la història d’algú que vivia amb intensitat la muntanya i l’amor pel país i la llengua.

 

Va estar present a l’acte un punt de venda de la llibreria Horitzons, de Barcelona,  que va quedar prou satisfeta amb l’èxit d’aquesta vetllada literària.