Maig, 2023

12Mai8:30 pm9:30 pmXerrada. Meteorologia i canvi climàtic a l'alta muntanya

Més

Detalls d'activitat

A càrrec de Pere Esteban

Sala d’actes de la UEC de Gràcia.

La presentació anirà a càrrec d’en Joan Bosch, president de la UEC de Gràcia, d’en Ramon Pascual, cap del Grup de Predicció i Vigilància d’AEMET a Catalunya i director de la revista Excursionisme, i del ponent, Pere Esteban.

L’escalfament global per l’emissió humana de gasos d’efecte hivernacle ha portat a un canvi climàtic ràpid i indiscutible, i les muntanyes, especialment les més altes, en són un punt especialment afectat (hot spot). A la xerrada farem un recordatori de l’estat de la qüestió amb relació al canvi climàtic observat i previst (temperatura, precipitació, neu) pel cas del Pirineu. Després abordarem els canvis que s’han detectat en la circulació atmosfèrica a la nostra zona, i concretament ens centrarem en el canvi dels anticiclons. A partir d’aquí mirarem d’entendre millor les implicacions que se’n deriven a partir de l’anàlisi d’alguns episodis meteorològics recents (2021-2022) on les altes pressions són protagonistes i que tenen impacte en aspectes ecològics, hídrics, o de riscos naturals a l’alta muntanya pirinenca.

Pere Esteban Vea (Badalona 1976) és, des del 2015, tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya, i des del 2016, responsable de Meteomuntanya.cat, portal conjunt de l’SMC i la FEEC sobre meteorologia i seguretat a la muntanya, que ell va impulsar. Publica habitualment articles de divulgació sobre meteorologia i climatologia a la revista Vèrtex (FEEC). És Dr. en Geografia per la Universitat de Barcelona (2012), especialitzat en climatologia sinòptica i mètodes de classificació de la circulació atmosfèrica. Nivometeoròleg i expert en canvi climàtic a les zones de muntanya, especialment al Pirineu, va ser (2009-2014) cap de la Unitat de Medi Físic del CENMA (Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra). És aficionat a l’excursionisme, el cicloturisme, i a les curses d’orientació, i membre del Centre Excursionista de Cardedeu.

Hora

(Divendres) 8:30 pm - 9:30 pm